Намаляват загиналите и ранените на пътя   Неработещите фарове и сигналните

...
 
Намаляват загиналите и ранените на пътя  
Неработещите фарове и сигналните
Коментари Харесай

Най-често ни хващат без фарове през зимата

  Намаляват починалите и ранените на пътя
 

Неработещите фарове и сигналните светлини на автомобила са най-честите нарушавания, открити от пътните служители на реда предходната година по време на акция „ Зима “. На процедура това са били над половината от нарушаванията. Това заяви през вчерашния ден началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

Над 3 хиляди е бил общият брой открити неизправности. От тях неизправните светлини са на колите са били 1571. Често към 252 пъти са спираните на пътя транспортни средства с раздрани гуми.

 

Зачестяват случаите на неизправни велосипедисти,

 

като единствено за месец през предходната зима са открити 99, а 1162 са хванатите други неизправности.

От началото на годината има 5690 тежки пътни катастрофи с 534 починали и 7161 ранени, излиза наяве от статистиката на Пътна полиция. В съпоставяне със същия интервал на предходната година

 

записаните катастрофи са с 564 по-малко

 

починалите са с 54 души по-малко, а ранените са със 732-ма по-малко.

За деветте месеца на 2017 година има формирани 765 670 фишове, електронни фишове и актове за открити нарушавания, което е със 136 900 повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, уточни Рановски.

От 1 ноември обичайно стартира акция " Зима " за подготовка за придвижване във влошени метеорологични условия и повишение на сигурността на пътя.

В първите 10 дни на ноември в границите на акцията ще се правят засилени инспекции, изключително на велосипедисти и транспортни средства с животинска двигателна сила. От „ Пътна полиция “ си слагат за цел 6 ноември да е

 

ден без починали велосипедисти на пътя.

 

От 11 до 20 ноември акцията ще е ориентирана към пешеходци и водачи и толерантността на пътя. От 21 до 30 ноември ще се правят инспекции на моторните транспортни средства и готовността им за придвижване в зимни условия. Рановски напомни, че от началото на тази година има промени в законодателството, които задължават водачите от 15 ноември до 1 март да се движат

 

с гуми с най-малко 4 мм дълбочина на протектора.

 

От 1 до 11 ноември СБА ще отвори гратис сервизите си, с цел да могат водачите да се съветват за подготовката за зимата. Българският Червен кръст, ще провежда открити уроци по пътна сигурност за най-малките възпитаници от първи до четвърти клас за безвредно секване на пътя и оказване на първа помощ.

 

КАРЕ

 

Шест рекомендации за сигурност

 

В рамките на акция „ Зима “ ще бъдат раздадени 300 хиляди листовки с шест съвета към водачите за зимния сезон. Шофьорите би трябвало да се уверят, че транспортното им средство е в техническата редовност, от 15 ноември до 1 март да се движат със зимни гуми с дълбочина на протектора най-малко 4 мм, фаровете да са в редовност, транспортното средство да е оборудвано с пожарогасител, предпазен триъгълник, светлоотразителна жилетка и заредена аптечка за пътна помощ.

В листовките има и съвет към велосипедистите - да се движат постоянно с изправни фарове, спирачки, звънец и светлоотразители. Бъдете забележими през зимата и в тъмното, носете светли облекла и се оглеждайте постоянно, изключително в случай че сте с шапка или качулка, предлагат още от СБА и " Пътна полиция ".
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР